?>

Sezon na karkówkę

Sezon na karkówkę

Nadszedł maj, a wraz z nim rodzinne wyjazdy, pikniki i grille. Większość z nas czeka na to cały rok. Jaki jest przepis na grilla idealnego? Oczywiście pyszne jedzenie i zgrane towarzystwo! Węgiel pod pachę, szczypce do mięsa w dłoń… sezon na karkówkę uważamy za rozpoczęty!

Jak przygotować się do przyjęcia na świeżym powietrzu?
Na grillu czy pikniku najważniejsze jest pyszne jedzenie, dlatego już dzień wcześniej rozpocznij przygotowania. Wybierając mięso zwróć uwagę, aby było ono świeże. Jego powierzchnia powinna być śliska i sprężysta, zapach neutralny, a kolor czerwony bądź różowy. Niekorzystna jest zbyt duża ilość tłuszczu, żyłek czy zgrubień na powierzchni - potrafią być wyjątkowo uciążliwe i zepsuć smak gotowej potrawy.
Stek czy filet będzie smakował wyśmienicie, jeżeli uprzednio go zamarynujesz - najlepiej przez całą noc lub co najmniej 6 h, dzięki czemu zyskają intensywny aromat oraz pożądaną kruchość. Marynatę możesz wykonać na kilka sposobów. Jedną z najbardziej popularny

Czytaj więcej...
Link dodany:
Maj 22, 2018
Kategoria:
Porady kulinarne
Odsłon:
97
Kliknięć w link:
7
Znaleziony na: