?>

Olej, olejowi nierówny!

Olej, olejowi nierówny!

Słonecznikowy, lniany czy sezamowy? Tłoczony na zimno, a może rafinowany? Wybór odpowiedniego oleju nie należy do najłatwiejszych. To, co należy wiedzieć już na samym początku, to fakt, że olej olejowi nierówny. Warto mieć świadomość, które oleje są wartościowe i powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie.

Co znajdziemy na półkach?
Duże grono osób uważa, że jeśli na butelce jest napisane ,,olej roślinny”, to na pewno jest on zdrowy i odpowiedni. Niestety te ogólno dostępne oleje w stacjonarnych sklepach, są często rafinowane, czyli wysoko przetworzone. Mimo, że teoretycznie składają się one z nienasyconych kwasów tłuszczowych – czyli tych dobrych, w które obfitować powinna nasza dieta, pod wpływem czynników takich, jak światło oraz temperatura ulegają utlenieniu, co skutkuje powstawaniem bardzo szkodliwych rodników. Nie mniej jednak największe zagrożenie dla naszego zdrowia stanowi obróbka termiczna olejów rafinowanych. Podgrzewanie powoduje szy

Czytaj więcej...
Link dodany:
Kwiecień 24, 2018
Kategoria:
Porady kulinarne
Odsłon:
142
Kliknięć w link:
50
Znaleziony na: