?>

Antyoksydanty w herbacie - od czego zależy ich ilość?

Antyoksydanty w herbacie - od czego zależy ich ilość?

Herbata kryje w sobie wiele dobroczynnych właściwości. Odpowiednio precyzyjnie zaparzona może być bogatym źródłem antyoksydantów, które zapobiegają występowaniu rozmaitych chorób cywilizacyjnych. Ilość antyoksydantów w herbacie nie jest jednak stała i waha się w zależności od jej rodzaju, jakości i sposobu zaparzenia. Zatem jaką herbatę najlepiej wybrać?


Pij herbatę na zdrowie
Swe właściwości prozdrowotne herbata zawdzięcza przede wszystkim przeciwutleniaczom, zwanym również antyoksydantami. Najbardziej znane z nich to polifenole, które hamują namnażanie się toksycznych dla organizmu wolnych rodników. Wolne rodniki powstają w organizmie w sposób biologicznie naturalny: podczas oddychania, w procesach przemiany materii oraz podczas rozpadu zużytych komórek. Warto wiedzieć, że wolne rodniki odpowiadają za niszczenie struktur komórkowych i DNA, skutkiem czego jest m.in. przyśpieszenie starzenia się organizmu, wiotczenie skóry czy występowanie chorób takich jak np. demencja, miażd

Czytaj więcej...
Link dodany:
Kwiecień 5, 2018
Kategoria:
Odchudzanie i diety
Odsłon:
59
Kliknięć w link:
23
Znaleziony na: