?>

Najlepszej jakości Wielkopolski Ser Smażony i Masło Ekstra z Czarnkowa

Najlepszej jakości Wielkopolski Ser Smażony i Masło Ekstra z Czarnkowa

Wielkopolska charakteryzuje się zróżnicowanym krajobrazem, poznańską gwarą, ale także wyjątkowymi produktami regionalnymi, które wyróżniają symbole potwierdzające ich jakość. W gronie najlepszych znajdują się wyroby OSM Czarnków: Wielkopolski Ser Smażony, objęty unijnym systemem „Chronione Oznaczenie Geograficzne” i Masło Ekstra z Czarnkowa ze znakiem „Jakość Tradycja”.

Wielkopolski Ser Smażony z Czarnkowa jest od wielu lat ceniony przez smakoszy, którzy poszukują nie tylko naturalnej żywności, ale jednocześnie wytwarzanej w tradycyjny sposób. Ser Smażony powstaje z najwyższej jakości mleka i wyrabiany jest w tradycyjnym procesie gliwienia, czyli zmienia się pod wpływem drobnoustrojów w mazistą masę o charakterystycznym zapachu - przez co w niektórych domach nazywany jest też gliwiakiem. W związku z tym Wielkopolski Ser Smażony wyróżniony został unijnym znakiem „Chronione Oznaczenie Geograficzne” (ang. Protected Geographical Indication, PGI). Przyznaje się go produktom pochodzącym

Czytaj więcej...
Link dodany:
Luty 5, 2019
Kategoria:
Porady kulinarne
Odsłon:
75
Kliknięć w link:
15
Znaleziony na: