?>

Olej do sałatki, który poprawi Twój metabolizm i urodę?

Olej do sałatki, który poprawi Twój metabolizm i urodę?

W sezonie wiosenno – letnim królują sałatki. Świetnie sprawdzą się nie tylko na przyjęciach, ale także jako smaczna przekąska czy lekki lunch do pracy. Zawierają mnóstwo witamin i cennych składników mineralnych, a wzbogacone o dobrej jakości oleje roślinne są również doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), kwasów omega-3 i omega-6. Tylko który olej wybrać…?

Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów olejów. Ich właściwości, smak i kolor zależą m.in. od surowca oraz sposobu pozyskiwania. Najpowszechniejszymi sposobami otrzymywania oleju są tłoczenie, ekstrakcja i podgrzewanie. Warto wiedzieć, że tłoczenie i wyciskanie może odbywać się na dwa sposoby – na zimno lub ciepło. Najlepszej jakości olej to ten tłoczony na zimno, ponieważ zachowuje intensywność smaku i maksimum substancji odżywczych. A co mamy do wyboru?
1. Oliwa z oliwek najlepiej sprawdzi się w daniach kuchni śródziemnomorskiej. Zawiera jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które chronią przed mia

Czytaj więcej...
Link dodany:
Czerwiec 21, 2018
Kategoria:
Porady kulinarne
Odsłon:
29
Kliknięć w link:
6
Znaleziony na: